English French

Ми на друштвеним мрежама

FacebookTwitterYoutube

Атом

Завршни испит
Otvorena Vrata
Распоред писаних провера
Школски календар
Списак уџбеника

Ноћ истраживача, 25. септембар

Под слоганом „Засијајмо заједно у Ноћи“, шеста Ноћ истраживача одржаће се 25. септембра од 16 до 23 сата, у десет градова широм Србије.

 Већ од 16 сати уз бројне експерименте, научне задатке и дружења са истраживачима манифестација ће отворити своја врата свечаним отварањем у Академском парку, са наступом хора Дечјег културног центра и представом Како су дрво и цвет спасили свет.

Сви садржаји манифестације НОЋ ИСТРАЖИВАЧА су бесплатни.

Академски парк место је на којем ће се сви који то већ нису заљубити у науку већ на први оглед. Разиграни полигон на којем ће се сударити математика и роботика, физика и хемија, откриће заинтересованима зашто је свако дрво добро дрво и како се то до мишића може лако стићи уз помоћ научних открића, а сва чула биће стављена на проверу кроз занимљиве научне заврзламе! Уз помоћ физичке хемије, и мало Хари Потер магије, сви радозналци имаће прилике да науче експерименте из кухиње! А ако нас киша изненади, сви садржаји се из Академског парка селе у Галерију Прогрес где  ће кроз изложбу бити представљене лепота ванземаљског света.

Звезда вечери биће ипак Марија Кири, најпознатија научница на свету, једина жена која је освојила чак две Нобелове награде. У Академском парку, на Научно-истраживачкој бини, биће изведен и уметнички плесни перформанс „Светло Марије Кири“, у њену и у част Међународне године светлости.  Научно-истраживачка бина угостиће и проф. др Предрага М. Митровића који ће показати како то музика и ноте могу да лече болести, док ће посетиоци имати прилку да поразговарају са пет истраживача из различитих области у оквиру Састанка на брзака, али и погледају научно-музички сценски перформанс који је за ово вече припремило Удружење ЕкоФон.

У оквиру Европског ћошета посетиоци ће добити и јединствену прилику да се упознају са нашим научницима који су добитници важних европских пројеката, од којих се неки први пут реализују код нас, а светла научних рефлектора биће усмерена и на прве добитнике престижне Марија Кири стипендије у Србији.

Ноћ истраживача је део програма „ХОРИЗОН 2020“ који представља највећи програм Европске уније за истраживање и иновационе делатности, а у оквиру под-програма Марија Склодовска-Кири.

Видимо се 25. Септембра у Ноћи истраживача!