Кошаркашки тренинзи

poster KK Radnicki

English French

Ми на друштвеним мрежама

FacebookTwitterYoutube

Атом

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ

У петак, 12.04.2019. године часови ће бити скраћени на 30 минута због организације пробног завршног испита за ученике осмог разреда. Тај дан настава ће се одвијати по следећем распореду:

преподневна смена
1. čas 8:00-8:30
2. čas 8:35-9:05
3. čas 9:25-9:55
4. čas 10:00-10:30
5. čas 10:35-11:05
6. čas 11:10-11:40
поподневна смена
1. čas 14:00-14:30
2. čas 14:35-15:05
3. čas 15:25-15:55
4. čas 16:00-16:30
5. čas 16:35-17:05
6. čas 17:10-17:40

Пробни завршни испит школске 2018/2019. године

Упутство за ученике и родитеље

Пробни завршни испит обавиће се по следећем распореу:

 

- Испит из математике, петак 12.04.2019. године од 12 до 14 часова; Истог   дана ученици анонимно попуњавају упитник.

- Испит из српског језика, субота 13.04.2019. године од 9 до 11 часова;

- Комбиновани тест, субота 13.04.2019. године од 11:30 до 13:30 часова;

 

- Дозвољени прибор за ученике:

ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК – графитна оловка, хемијска оловка, гумица;

ЗА МАТЕМАТИКУ – графитна оловка, хемијска оловка, гумица, троугао, лењир и шестар;

ЗА КОМБИНОВАНИ ТЕСТ – графитна оловка, хемијска оловка, гумица.

- Оба дана када ученик полаже завршни испит мора код себе имати оверену ђачку књижицу са залепљеном фотографијом;

- У просторији у којој полаже испит ученик седи на месту са редним бројем које одговара редном броју са збирног списка ученика (налази се на огласној табли у холу школе);

- Оба дана ученици обавезно треба да дођу у школу пола сата пре почетка теста;

- Од личних ствари на испит се може унети само вода/освежавајући напитак, а све остале ствари обавезно се одлажу у учионице техничког и информатичког образовања

                                                                            

-       Пробни испит је прилика да се ученици упознају са редоследом корака, обавезама и правима у вези са завршним испитом,

-       На пробном испиту ученици ће имати прилику да на непознатим задацима провере своје знање у одређеној области предмета,

-       На пробном испиту ученици ће анонимно попуњавати упитник,

-       Резултати са пробног завршног испита се не претварају у оцене ученика и не служе за оцењивање ученика,

-       Резултате са пробног завршног испита наставници треба да користе у планирању активности за припремање ученика за завршни испит,

 

Школски тим за спровођење пробног завршног испита

 

mala Matura
Otvorena Vrata
Skolske procedure
Школски календар

Обавештење

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ

БУДУЋИХ ПРВАКА

 

Обавештавамо Вас да ће се упис деце у први разред основне школе за школску 2019/2020. годину обавити у времену од 18. фебруара до 31. маја 2019. године.

 

Документа потребна за упис:

  • Копија Извода из матичне књиге рођених. Уз сагласност родитеља, наведени документ, школа може прибавити електронским путем. Родитељ може, по свом избору, доставити школи и копију извода у папирној форми (не треба да буде оверена);
  • Потврду о здравственом стању детета.

 

По завршетку припремног предшколског програма, родитељи треба да донесу секретару школе и уверење да је дете похађало припремни предшколски програм.

 

Тестирање детета уписаног у школу врше педагог или психолог школе а заказивање тестирања врши се код секретара школе приликом уписа.

 

Упис деце за први разред врши се код секретара школе сваког радног дана од 09 до 16,00 часова.

Молимо родитеље да се, приликом тестирања деце код педагога или психолога, одлуче за изборне програме који се изучавају у  школи у првом разреду.

 

Изборни програми:

  • Грађанско васпитање
  • Верска настава

Ученик се опредељује за један од ова два предмета.

 

Родитељи ученика који имају пребивалиште ван територије општине Врачар могу предати молбу за упис ученика у први разред до 1. фебруара 2019. године, у складу са чланом 55. став 19. Закона о основном образовању и васпитању.    У Београду,ДИРЕКТОР ШКОЛЕ

29.03.2019.год.Вера Шаиновић

Јован Миодраговић-педагог и учитељ

Оцена корисника:   / 56
НајлошијеНајбоље 

    Детињство и младост

    Млади учитељ у Београду

    Студије у Лајпцигу и рад у Министарству просвете

    Књижевни рад Јована Миодраговића

 

Детињство и младост

 

Рођен је 29. августа1854.године у селу Станишинци надомак Врњачке бање у сиромашној сељачкој породици са седморо деце. Основну школу завршио је у Трстенику, а гимназију у Крагујевцу. Сам се издржавао писањем писама, тапија и обављањем разних других послова, те рано школовање памти по константном умору и крајњем сиромаштву.

Године 1871. почиње да похађа Прву учитељску школу у Србији и Крагујевцу у коју га је привукло „школовање о државном трошку“ што га ослобађа напора у стицању средстава за живот и школовање што се позитивно одржава на његов успех у школи. Овај период обележава низ успешних семинарских радова и реферата. Смелост у закључцима и оштрина запажања наговештавају будућег ствараоца.

 

Млади учитељ у Београду

Нов приступ васпитно-образовној пракси од 1874. до 1880. године.

Због изузетне способности и постигнутих резултата Mинистарство просвете и црквених послова по завршетку школовања распоређује Јована Миодраговића у елитну основну школу код Саборне цркве у Београду. Шест година Миодраговић, на сопствени захтев, води први разред и уводи нов приступ настави за срећније и веселије детињство, за нове односе и слободу у школи.

Његови ученици су са задовољством причали како су учили у првом разреду, кроз шале и у игри са учитељем. Често су били ван учионице, шетали, певали, трчали, играли се и  скакали, радо се сећајући грудвања са учитељем на Калемегдану.

 

Студије у Лајпцигу и рад у Министарству просвете

Године 1880. Кнежевина Србија шаље Миодраговића на школовање у Лајпциг да би развио свој критички став према васпитно-образовној пракси и унапредио је. Након трогодишњег школовања Миодраговић ради као професор Учитељске школе у Београду и Алексинцу и у I и II београдској гимназији.

Године 1897. постаје референт за основну наставу у Министарству просвете и црквених послова, ради на доношењу закона о основним школама и на изради наставних планова и програма за гимназије и основне школе. Залаже се за увођење ручног рада у школе, за побољшање друштвеног статуса и шира права просветних радника, као и за немешање цркве и попова у рад наставника и за одстрањивање црквенословенског језика из школе и увођење народног језика у школе.

Допринос рушењу старе школе, догматског типа, Јован Миодраговић је дао и као просветни надзорник, уредник „Просветног гласника“  и члан Главног просветног савета Краљевине Србије и широком списатељском делатношћу која није јењавала све до његове смрти.

Умро је 14. маја 1926. године у Београду.

 

Књижевни рад Јована Миодраговића

Књижевни рад Јована Миодраговића је веома богат и разнолик. Још као гимназијалац 1870. године почиње да пише аутобиографски спис „Ја“ који је врло драгоцен за упознавање његових друштвених, моралних и васпитних погледа и упоришта.

Период проведен на студијама на Учитељској школи, од 1873. до1880. године, одликује се низом семинарских радова и реферата. Миодраговићеви најзапаженији студентски радови су:

    О пажљивости у школи

    Осећање части и личног поноса

    Уплив родитељске куће на морално образовање дечије

    О образовању карактера по школама  и многи други

Изузетно су важна његова дела:

    Педагошки роман: Радиша или Какав нам учитељ треба на селу

    Народна педагогија у Срба или Како народ наш подиже пород свој

    Рад у првом разреду код Саборне цркве

    Рад у другом разреду основне школе

С обзиром на овако богату каријеру посвећену раду са децом и унапређењу тога рад, необично би било да Јован Миодраговић иза себе није оставио и књижљвна дела посвећена деци. Објавио је збирке прича

    Босиљак

    Други мирис босиљков

    Причање деци у школи

    Загоркиња или живит нас у шуми без шума

Посебну скупину радова чине они у којима Миодраговић истражује и даје критичку оцену дела знаменитих педагога. Међу њима су најзначајнији:

    Јан Коменски

    Доситеј Обрадовић као просветитељ народа српског

    Стеван Д. Поповић као педагог

Врх