English French

Ми на друштвеним мрежама

FacebookTwitterYoutube

Атом

Завршни испит
Otvorena Vrata
Распоред писаних провера
Школски календар
Списак уџбеника

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА УЧЕНИКЕ И РОДИТЕЉЕ

Редовна настава у школској 2018/2019. години завршава се у петак 14. јуна 2019. године.

Летњи распуст почиње у понедељак 17. јуна 2019. године, а завршава се у петак 30. августа 2019. године.

Нова школска 2019/2020. година почиње у понедељак 2. септембра 2019. године. Ученици другог, четвртог, шестог и осмог  разреда крећу на наставу пре подне, а ученици првог, трећег, петог и седмог разреда после подне.

Свечана подела сведочанстава, ђачких књижица, награда и похвала обавиће се у петак 28. јуна 2019. године по следећем распореду:

за ученике првог, трећег, петог и седмог разреда у 17 часова,

 

за ученике другог, четвртог, шестог и осмог разреда у 18 часова.

 

Разредни испити у јунском испитном року ће се организовати  од 21.06. до 26.06.2019.године.

Припремна настава за ученике који полажу поправне испите  ће се организовати од 19.08. до 23.08. 2019.године. Поправни испити ће се организовани од 26.08. до 30.08.2019.године.

Позивам све ученике који имају дуговање према школи, а нарочито према школској библиотеци, да исте измире пре добијања ђачких књижица и сведочанстава. Све књиге предати библиотекару школе.

Честитам ученицима који су са успехом завршили разред, а посебно честитам ученицима који су на такмичењима постигли највише резултате.

Желим Вам да летњи распуст проведете безбрижно!

                                                                                                                       

                                                                                                                        ДИРЕКТОР ШКОЛЕ

                                                                                                                          Вера Шаиновић

 

Јован Миодраговић-педагог и учитељ

Оцена корисника:   / 57
НајлошијеНајбоље 

    Детињство и младост

    Млади учитељ у Београду

    Студије у Лајпцигу и рад у Министарству просвете

    Књижевни рад Јована Миодраговића

 

Детињство и младост

 

Рођен је 29. августа1854.године у селу Станишинци надомак Врњачке бање у сиромашној сељачкој породици са седморо деце. Основну школу завршио је у Трстенику, а гимназију у Крагујевцу. Сам се издржавао писањем писама, тапија и обављањем разних других послова, те рано школовање памти по константном умору и крајњем сиромаштву.

Године 1871. почиње да похађа Прву учитељску школу у Србији и Крагујевцу у коју га је привукло „школовање о државном трошку“ што га ослобађа напора у стицању средстава за живот и школовање што се позитивно одржава на његов успех у школи. Овај период обележава низ успешних семинарских радова и реферата. Смелост у закључцима и оштрина запажања наговештавају будућег ствараоца.

 

Млади учитељ у Београду

Нов приступ васпитно-образовној пракси од 1874. до 1880. године.

Због изузетне способности и постигнутих резултата Mинистарство просвете и црквених послова по завршетку школовања распоређује Јована Миодраговића у елитну основну школу код Саборне цркве у Београду. Шест година Миодраговић, на сопствени захтев, води први разред и уводи нов приступ настави за срећније и веселије детињство, за нове односе и слободу у школи.

Његови ученици су са задовољством причали како су учили у првом разреду, кроз шале и у игри са учитељем. Често су били ван учионице, шетали, певали, трчали, играли се и  скакали, радо се сећајући грудвања са учитељем на Калемегдану.

 

Студије у Лајпцигу и рад у Министарству просвете

Године 1880. Кнежевина Србија шаље Миодраговића на школовање у Лајпциг да би развио свој критички став према васпитно-образовној пракси и унапредио је. Након трогодишњег школовања Миодраговић ради као професор Учитељске школе у Београду и Алексинцу и у I и II београдској гимназији.

Године 1897. постаје референт за основну наставу у Министарству просвете и црквених послова, ради на доношењу закона о основним школама и на изради наставних планова и програма за гимназије и основне школе. Залаже се за увођење ручног рада у школе, за побољшање друштвеног статуса и шира права просветних радника, као и за немешање цркве и попова у рад наставника и за одстрањивање црквенословенског језика из школе и увођење народног језика у школе.

Допринос рушењу старе школе, догматског типа, Јован Миодраговић је дао и као просветни надзорник, уредник „Просветног гласника“  и члан Главног просветног савета Краљевине Србије и широком списатељском делатношћу која није јењавала све до његове смрти.

Умро је 14. маја 1926. године у Београду.

 

Књижевни рад Јована Миодраговића

Књижевни рад Јована Миодраговића је веома богат и разнолик. Још као гимназијалац 1870. године почиње да пише аутобиографски спис „Ја“ који је врло драгоцен за упознавање његових друштвених, моралних и васпитних погледа и упоришта.

Период проведен на студијама на Учитељској школи, од 1873. до1880. године, одликује се низом семинарских радова и реферата. Миодраговићеви најзапаженији студентски радови су:

    О пажљивости у школи

    Осећање части и личног поноса

    Уплив родитељске куће на морално образовање дечије

    О образовању карактера по школама  и многи други

Изузетно су важна његова дела:

    Педагошки роман: Радиша или Какав нам учитељ треба на селу

    Народна педагогија у Срба или Како народ наш подиже пород свој

    Рад у првом разреду код Саборне цркве

    Рад у другом разреду основне школе

С обзиром на овако богату каријеру посвећену раду са децом и унапређењу тога рад, необично би било да Јован Миодраговић иза себе није оставио и књижљвна дела посвећена деци. Објавио је збирке прича

    Босиљак

    Други мирис босиљков

    Причање деци у школи

    Загоркиња или живит нас у шуми без шума

Посебну скупину радова чине они у којима Миодраговић истражује и даје критичку оцену дела знаменитих педагога. Међу њима су најзначајнији:

    Јан Коменски

    Доситеј Обрадовић као просветитељ народа српског

    Стеван Д. Поповић као педагог

Врх