English French

Ми на друштвеним мрежама

FacebookTwitterYoutube

Атом

Завршни испит
Otvorena Vrata
Распоред писаних провера
Школски календар
Списак уџбеника

УМЕТНОСТ И ВОЉА ЗА ОТПОРОМ ПОБЕЂУЈУ СВАКО ЗЛО ПА И САМУ СМРТ

             Свако има свој сан, неку своју жељу тајну. Можда је то баш она права која га води до успеха. Постоји једна чудна звезда на небу, зове се  Уметност. Много људи прати ту велику звезду ни не слутећи да им она може и живот спасти, да она брани од сваког зла па и саме смрти.

            Уметност је прелепа звезда, прелепи циљ, може бити играчица, певачица, сликарка, писац... Али уметност често прати и неко зло, нешто страшно и велико. Ни не слутимо да можемо стићи до тог зла које нам може живот отети. Кад се сусретнемо са њим, са једне стране зло, а са друге  само човек-страх превладава, али уметност ће увек бити ту да нас спасе. Важно је да верујемо у живот. Нешто одједном, сасвим само, изаћиће из нас, и почећемо да плешемо, плешемо... Зло онда одустаје, гледа, чека, не верује. Уметност тада постајемо и ми сами. Можда је и наш живот уметност. Начин на који живимо, радујемо се и тугујемо... Ми бирамо наш живот, бринемо о њему и размишљамо како ће изгледати. Попут балерине која изводи пируете, ми се сналазимо и провлачимо кроз разне замке које живот скрива. Попут скулптора, правимо, од камена, прелеп цвет или остане обичан комад стене.

            Морамо веровати у нашу уметност, у наш живот, морамо га гајити и неговати  и  сваки дан бити све бољи. Никада се немојте предати, пратите уметност, баш као мала овчица Аска, немирна и радознала. Морамо слушати наше родитеље и градити наш животни пут. Аска је победила крволочног вука, а ми морамо себи изградити срећан живот. 

Ана Којић  VI